Bemutatkozás

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ fenntartásában működő „Vadvirág” Néptáncegyüttes 1981-ben alakult. Pápa város egyik legjelentősebb amatőr művészeti csoportjaként rövid idő alatt komoly elismertségre tett szert.

Magas színvonalú működésre való törekvésének eredménye, hogy 2006-ban és 2008-ban a Martin György Néptáncszövetség által szervezett Néptáncosok Országos Bemutató Színpada minősítő rendezvényén „Kiválóan Minősült” értékelést kapott, mely az amatőr néptáncegyüttesek legmagasabb elismerése.

Az együttesből kinőve jött létre 21 évvel ezelőtt a Pápai Református Kollégium „Tánc-Lánc” Alapfokú Művészeti Iskolája, amely azóta is neveli a felnőtt együttes utánpótlását. A Vadvirág Néptáncegyüttes 1998. óta, kétévente házigazdája a Pápán megrendezett Országos Ifjúsági Néptánctalálkozónak, mely minden alkalommal nagy sikerrel zárul.

Az együttes változatos műsorának bemutatásával állandó szereplője városunk és a járás településein megvalósuló rendezvényeknek. A folklór programon túl sok esetben közreműködői táncszínházi bemutatóknak is. Megalakulásától kezdve évente több alkalommal képviselik városunkat és országunkat külföldi szerepléseikkel, minden alkalommal nagy sikert aratva.

Művészeti tevékenységükért 1995-ben elnyerték Pápa Város Díszoklevelét és a Veszprém Megyei „Pro Comitatu” díjat. Az autentikus táncok színpadra állítása mellett tematikus darabok megfogalmazásával is foglalkozik az együttes. A magasan képzett művészeti vezetés mellett országosan elismert szakemberek is segítették munkájukat mint Szilágyi Zsolt és Szilágyiné Ujlaki Marianna, a Demarcsek házaspár, Nagypál Anett és Kádár Ignác, Ertl Péter, Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Spisák Krisztina, Antal István, Teremi László, Novák Ferenc Tata, Novák Péter,  Demeter Enikő, Orza Calin, László Csaba, Fejér Erika, Taba Csaba, Hercz Vilmos valamint az együttesből kinevelkedett profi táncosok: Németh Eszter, Kiss Balázs, Benkő Dávid és még további szakemberek.

Az ország legnívósabb zenekarai kísérik munkájukat, mint Pál István Szalonna és bandája, a Dűvő zenekar, Németh Dénes és barátai, a Pántlika zenekar. Kapcsolatot ápolnak a határon túli műhelyekkel: Ifjú Szívek, Kárpátaljai zenészek, erdélyi hagyományőrzők, Bekecs együttes Nyárádszereda.

Az együttes elsőként nyert felvételt Pápa Város értéktárába, majd 2019 évben a Veszprém Megyei Értéktárba is bekerült, mint követendő érték.